Er dampet ris sund for en kost?

Tyve procent af de daglige kalorier, der forbruges i hele verden, kommer fra ris, ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation. Dampris er en af ​​de sundere måder at lave mad på, fordi dette forhindrer tab af vandopløselige næringsstoffer i madlavningen og kræver ikke noget tilsat fedt. Dampet ris er et sundere alternativ til stegt ris, især hvis du vælger dampet brun ris i stedet for hvid.

En 1-kops servering af kogt mediumkornet brun ris har ca. 218 kalorier, 1,6 gram fedt, 4,5 gram protein og 45,8 gram kulhydrater, herunder 3,5 gram fiber eller 14 procent af den daglige værdi. Vælg mellemkornet hvid ris, og hver kop har 242 kalorier, 0,4 gram fedt, 4,4 gram protein og 53,2 gram kulhydrater, herunder kun 0,6 gram gram. At få den anbefalede mængde fiber i din kost kan medføre lavere risiko for hjertesygdomme, højt kolesteroltal, type 2 diabetes, forstoppelse, fedme og visse kræftformer. Fiber hjælper med at fylde dig uden masser af kalorier, hvilket gør fiberfibre fødevarer gode valg for dem på vægttab kost.

Hver servering af brun ris giver 13 procent af DV til thiamin og niacin, 15 procent af DV for vitamin B-6 og phosphor, 21 procent af DV for magnesium og 107 procent af DV for mangan. Hvid ris er ofte beriget, så den indeholder mere folat, niacin, jern og selen end brun ris, men indeholder ellers mindre vigtige vitaminer og mineraler. B-vitaminerne folat, thiamin, niacin og vitamin B-6 hjælper dig med at omdanne den mad, du spiser til energi, og fosfor og magnesium er vigtige for dannelse af DNA. Mangan og selen virker begge som antioxidanter og hjælper med at begrænse skader på dine celler fra forbindelser kaldet frie radikaler.

Hvis du har et vægttab eller har diabetes, er der en anden god grund til at vælge dampet brun ris over hvide. Brown ris har normalt et lavere glykæmisk indeks, hvilket betyder, at det ikke forårsager, at dit blodsukker stiger så meget som hvid ris ifølge en undersøgelse offentliggjort i “International Journal of Food Sciences and Nutrition” i 2006. En diæt, der er Lavere på det glykæmiske indeks er også mere påfyldning end en, der indeholder mere højglykæmisk indeksfødevarer, noterer en artikel offentliggjort i “Nutricion Hospitalaria” i 2005, hvilket muligvis gør det lettere for dig at spise mindre og tabe sig.

Gør dog ikke ris til hovedkornet, da det ofte indeholder en vis kontamination med tungmetalarsenet, som kan øge risikoen for kræft og andre sundhedsmæssige problemer. En september 2013 artikel offentliggjort i “Consumer Reports” anbefaler, at voksne begrænser deres risforbrug til ikke mere end to 3/4-cup portioner om ugen.

Grundlæggende Ernæringsfakta

Mikronæringsstofindhold

Glycemic Index Overvejelser

Forurening Overvejelser