Er for meget vitamin d dårlig for dig?

D-vitamin kan opnås gennem tre forskellige kilder: kost, sollys og kosttilskud. Mens risikoen for at indtage for meget D-vitamin gennem kost og sollys er næsten ikke-eksisterende, kan nogle mennesker overdosere vitamin D gennem tilskud. Fordi vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, kan overdreven forbrug føre til D-toksicitet, som kan have en række bivirkninger.

Vitamin D Basics

I berigede kosttilskud og fødevarer er D-vitamin til stede i to forskellige former: D-2 og D-3. Begge former for D-vitamin kan effektivt øge kroppens niveauer af D-vitamin. Dette næringsstof hjælper kroppen med at absorbere calcium og er nødvendig for knoglevækst. Det modulerer også cellulær vækst og immunfunktion og reducerer inflammation. En mangel på D-vitamin kan forårsage en række tilstande, herunder skøre knogler, osteoporose og rickets hos børn.

Doser og øvre grænser

Kroppen kan ikke overdosis på D-vitamin gennem solens eksponering, ifølge National Institutes of Health. Derudover er vitamin D ikke til stede i fødekilder i mængder, der er høje nok til at udgøre en trussel, så en overdosis gennem kost er også meget usandsynlig. Hvis du tager et vitamin D-supplement, bemærker Vitamin D-rådet dog, at overalt mellem 10.000 og 40.000 internationale enheder af D-vitamin om dagen, når de indtages i et par måneder eller en enkelt meget stor dosis, kan føre til D-vitamin toksicitet. U.S. Food and Drug Administration anbefaler, at spædbørn ikke modtager mere end 400 internationale enheder af D-vitamin om dagen. National Institutes of Health anbefaler 600 internationale enheder til voksne under 70 år.

Virkninger af toksicitet

For at afgøre, om dit blods serumniveau er for højt, kan du få testet dit blod. Fordi vitamin D-hjælpemidler i calciumabsorption kan høje D-niveauer i kroppen føre til en tilstand, der kaldes hypercalcæmi eller højt blodkalcium. Symptomer på hyperkalcæmi inkluderer sygdom, træthed, svaghed, dårlig appetit, forvirring, følelse af tørst, diarré og muskelsmerter. Hvis du bemærker nogen af ​​symptomerne, og du bruger et vitamin D-tilskud, bør du se din læge for at få testet dine D-vitamin-serumniveauer.

Sikre kilder

Mens vitamin D ikke er til stede i mange fødevarer, forekommer det i betydelige mængder i fed fisk, såsom torsk, sværdfisk, laks, makrel og tun. Det kan også findes i små mængder i oksekød, æggeblommer og ost. Madvarer som mælk, yoghurt, appelsinjuice og korn kan også beriges med D-vitamin. Torskeleverolie kan forbruges for at opnå D-vitamin. En spiseskefuld torskeleverolie indeholder 340 procent af den daglige værdi af D-vitamin. National Institutes of Health bemærker, at mellem fem og 30 minutters solbeskyttelse, mellem klokken 10 og 3, to gange om ugen uden solcreme , Kan også give tilstrækkelig vitamin D.

Fordi visse grupper kan være i højeste risiko for D-vitaminmangel, kan de også få mest udbytte af D-vitamin-tilskud. Disse grupper omfatter ammende spædbørn, ældre voksne, dem med begrænset solbeskyttelse, mennesker med mørk hud, personer, der har gennemgået gastrisk bypassoperation og dem med inflammatorisk tarmsygdom eller andre tilstande, der kan forstyrre fedtabsorption.

Særlige sager