Er hvidt brød sundt?

Den glatte tekstur og den milde smag af hvidt brød gør det til et populært valg blandt voksne og børn. Selv om hvidt brød indeholder vitaminer og mineraler, takket være producenterne, der beriger det hvide mel, de bruger til at lave brød, manglen på kostfiber og blodsukkerresponsen, hvide brød udløser, gør det til et mindre sundt valg end helkornsbrød.

Producenter producerer hvidt brød ved hjælp af hvidt mel. Selvom alle mel starter med hvede eller et andet kornkorn, til fremstilling af hvidt mel, bliver kornene formalet for at fjerne de to ydre lag kendt som klid og klid. Disse to ydre lag indeholder størstedelen af ​​næringsstoffer, herunder vitaminer, mineraler og kostfiber. Da hvidt brød kun bruger kornets endosperm, indeholder det naturligvis færre næringsstoffer. De fleste hvide mel og hvide brød er beriget eller beriget med vitaminer og nogle mineraler, men dette forsøg på at gøre hvidt brødere sundere, falder kort.

En skive kommercielt produceret hvidt brød indeholder ca. 66 kalorier. Hvidt brød tjener som en god kilde til nogle B-vitaminer, jern, calcium og folsyre, men kun fordi producenterne føjer disse næringsstoffer tilbage til melet. Hvidt brød indeholder en generøs mængde thiamin. Det giver også andre B-vitaminer, herunder riboflavin og niacin. Disse tre vandopløselige B-vitaminer hjælper kroppen med at nedbryde mad og omdanne det til energi. Hvidt brød kan faktisk indeholde mere folsyre, også kendt som vitamin B-9, end fuldkornsbro på grund af berigelsesprocessen. Folinsyre hjælper med at forhindre neuralrørsdefekter hos gravide kvinder. Hvidt brød tjener også som en god kilde til calcium, der er nødvendigt for stærke knogler og tænder, og jern, der understøtter dannelsen af ​​sunde røde blodlegemer.

Hvidt brød mangler et meget vigtigt næringsstof – kostfiber. Kostfiber er den del af en planteafledt mad, som enzymerne i tarmene ikke kan bryde ned. Hele kornbrød tjener som en god kilde til kostfiber, der tilbyder ca. tre gange fiberen af ​​hvidt brød. Undersøgelser, såsom en udført af Mozaffarian et al. Og offentliggjort i april 2003 udgaven af ​​”Journal of the American Medical Association”, viser, at forbrugende kostfiber kan reducere risikoen for hjertesygdomme, den største dødsårsag i USA. Når du handler på brødøen, vær forsigtig – du kan ikke længere vælge brød alene efter farve. Ikke alle brune brød indeholder fuldkorn og kan give endnu mindre næringsstoffer, at nogle hvide brød. Og ikke alle hvide brød er ugyldige af fiber, da nogle indeholder hele korn. Læs altid ingrediensetiketten og vælg brød med “fuldkorn”.

Tidligere blev kulhydrater klassificeret som enten simple eller komplekse. De enkle kulhydrater omfattede sukkerholdige fødevarer som frugt og bordsukker, mens komplekse kulhydrater indeholdt stivelsesholdige fødevarer som kartofler og brød. Komplekse kulhydrater blev betragtet som “bedre” for dig, fordi kroppen tager længere tid at slå dem ned. Men ikke alle komplekse kulhydrater udløser den samme reaktion i kroppen, hvilket giver anledning til et mere detaljeret system. Det glykæmiske indeks rangerer kulhydrater baseret på, hvordan de påvirker blodsukkerniveauerne. Hvidt brød tjener som en kontrolføde mod hvilken alle andre fødevarer måles. Det betyder, at hvidt brød rækker højt på det glykæmiske indeks – hvilket medfører hurtige stigninger i blodsukkerniveauet. At spise fødevarer med et højt glykæmisk indeks er forbundet med en øget risiko for kroniske sygdomme som diabetes og hjertesygdomme.

Produktion

næringsstoffer

Kostfibre

Glykæmisk indeks