Er vitamin et godt for rosacea?

Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin, der bidrager til dannelsen af ​​sunde hudceller. Syntetiske præparater af dette vitamin kan bruges med en læge recept til at behandle de små inflammatoriske pustler, der kan forekomme med rosacea. Rosacea forårsager kronisk ansigtsspyling og øget følsomhed over for mange topiske produkter. Kontakt din læge, før du tager oral eller topisk A-vitamin til behandling af rosacea eller andre hudforhold.

A-vitamin spiller en afgørende rolle for at bevare sundheden hos de celler, der dækker overfladen af ​​din krop. Din hud og slimhinder, der styrer fordøjelsessystemet og luftvejene, er afhængige af vitamin A til produktion og regenerering. Retinol, en form for vitamin A, er blevet brugt til at behandle visse symptomer på rosacea, en lidelse, der forårsager vedvarende betændelse i dine kinder, næse og pande. Rosacea kan avancere gennem faser, der begynder med erytem eller vedvarende ansigtsspyling og telangiectasis eller brudte blodkar over næsen og kinderne. Som rosacea skrider frem, opstår inflammerede papler på næsen og kinderne, og øjnene kan blive påvirket. I sidstnævnte stadier kan rosacea påvirke hovedbunden, halsen og brystet.

Din krop producerer A-vitamin fra plantebaserede pigmenter kaldet carotenoider, herunder beta-caroten, der findes i orange, gule og mørkegrønne grøntsager som gulerødder, søde kartofler, squash og spinat. Som retinylpalmitat findes vitamin A i dyrebaserede fødevarer som oksekød og kyllingelever, fiskeleverolie, mælk og andre mejeriprodukter. Kost Vitamin A er afgørende for at opretholde din huds integritet og gøre det muligt for sår at helbrede. Farmaceutiske præparater af retinol, en form for vitamin A, kan løse visse symptomer på rosacea, psoriasis og andre kroniske hudsygdomme. En topisk retinoidgel er blevet godkendt af Food and Drug Administration til brug ved behandling af acne vulgaris. Mere forskning er nødvendig for at afgøre, om retinoidprodukter kan løse rosacea symptomer sikkert.

Orale og topiske antibiotika er blevet brugt til behandling af papulopustulær rosacea, et stadie af tilstanden, der er kendetegnet ved udbrud af små, betændte bump – kendt som papler eller pustler – på dine kinder og næse. Aktuelle antibiotiske cremer kan også hjælpe med at løse rødmen og forstørrede blodkar. Ifølge drs. B. Wayne Blount og Allen L. Pelletier, topisk retinoidbehandling kan være mest effektive til behandling af papulære og pustulære læsioner, der ikke har reageret på antibiotikabehandling. Ansigtsrødhed og brudte blodkar kan faktisk forværres ved topisk retinoidbehandling, Drs. Blount og Pelletier note.

I lokal eller oral form kan retinol forårsage alvorlige helbredskomplikationer, hvis de tages forkert uden lægens tilsyn. Vitamin A kan være giftigt ved høje doser, hvilket fører til leversvigt. Ifølge University of Maryland Medical Center bør der tages oralt vitamin A-tilskud sammen med topiske præparater af A-vitamin for at forhindre overdosering. For at forhindre alvorlig hudirritation og fremme effektiv behandling, må du ikke kombinere receptpligtige eller over-the-counter hudprodukter uden din læge godkendelse.

Betydning

Forms

Behandling

Forholdsregler