Har tør hud i løbet af 1. trimester af graviditet normalt?

Den første trimester af graviditeten kommer sammen med mange kropsændringer, herunder en øget tilbøjelighed til tør hud. Ud over at være generende er tør hud mere sårbar mod infektion, hvilket gør det mere vigtigt at forhindre det fra starten. Hvis tør hud rammer uanset din bedste indsats, kan simpel og effektiv behandling normalt udføres hjemme.

Årsager

Hud kan blive tørre end normalt i graviditets første trimester af to hovedårsager. For det første kan stigende graviditetshormoner gøre hudolier virker underligt. Nogle gange producerer huden mere olie, hvilket fører til acne. At bekæmpe breakouts ved at vaske oftere fører til tørhed. Andre gange forårsager hormoner, at huden får mindre olie, hvilket forårsager tørhed og mindre elasticitet. Tør hud kan også skyldes tab af kropsvæsker. En gravid krop har brug for mere væske end normalt for at holde øje med stigende blodforsyning og den udviklende babyens krav. Utilstrækkeligt indtag af væsker kan forårsage tør hud.

Forebyggelse

Flere ting kan gøres for at forhindre tør hud. Bliv hydreret ved at drikke nok vand og andre ikke-koffeinholdige drikkevarer i løbet af dagen. Spis gode fedtstoffer, som dem der findes i olivenolie, avocado og nødder. Brug en mild sæbe- eller ikke-sæberensning, og rengør kun huden, når det er nødvendigt. Pat huden tørt i stedet for at gnide det efter at komme ud af et bad eller en pool. Til sidst skal du bruge en mild hydratiserende lotion, helst en uden dufte eller farvestoffer, som hjælper med at låse fugt i huden.

Behandling

I de fleste tilfælde kan tør hud behandles let med en hydroterende lotion uden overtoner og ved at øge vandindtaget. Receptbehandlinger er også tilgængelige for alvorlige tilfælde. Derudover begrænser tiden i bad eller brusebad for at minimere tab af naturlige olier, der holder huden hydreret. Brug af en luftfugter kan også øge hudens fugtighed.

Potentielle komplikationer

Tør hud kan let blive kløende hud, hvilket fører til ridser. Ridser kan forårsage små tårer i huden, der åbner mulighed for infektion eller hudårene. Hvis der er en personlig eller familiehistorie af eksem – kløende, røde, skællede pletter af hud – tør hud kan fremme eksemopblussen. Hudirritationen relateret til eksem skaber revner, der er udsat for infektion. Alvorlig tør hud bør vurderes af en læge for at afgøre, om mere aggressiv behandling er nødvendig.