Hvordan man spiser gurkemeje rod

Når tørret og malet op, producerer gurkemejerrod et krydderi, der almindeligvis anvendes i indisk og asiatisk madlavning. Den knobbelte, orange-gule rod kan bruges frisk; når den er tyndt skåret eller hakket, tilføjer den en lille gul tinge til fødevarer samt en generel følelse af rigdom. Uanset om de spises kogte, rå eller som pulver, er gurkemejerrot rig på en række næringsstoffer.

Ernæringsmæssigt indhold

En 1 spiseskefulde servering af tørret gurkemeje har kun 29 kalorier pr. Portion, mindre end 1 gram protein og 0,31 gram totalt fedt. Og det har 2,1 gram kostfiber, hvilket betyder, at det giver 7 procent til 8,4 procent af det anbefalede indtag per dag. Det er højt givet den meget lille serveringsstørrelse. Ud over at indeholde en række vigtige mineraler og vitaminer indeholder gurkemeje også antioxidanter, som hjælper med at bekæmpe inflammation. Et 2011 dyreforsøg udgivet i “Inflammation” viste, at gurkemeje-kosttilskud har stærkere antiinflammationsegenskaber end ingefær, hvilket potentielt hjælper med symptomerne på reumatoid arthritis. Brug af enten pulveriseret eller frisk gurkemeje i retter kan give dig næringsindholdet og gavn af gurkemeje.

Juice og smoothies

Mens det er stærkt smag når det forbruges alene, kan gurkemeje, både jordet og friskt, bruges i frisk juice og smoothies. Hvis du laver juice eller en smoothie i en blender, skal du bruge pulveriseret gurkemeje, så den passer godt sammen med de øvrige ingredienser. For frisk gurkemeje anbefales det at bruge en saftpresser, da den friske rod kan være hård og fibrøs, hvilket giver en ubehagelig konsistens ellers. Det anbefales ikke at drikke gurkemejerjuice på egen hånd på grund af sin stærke smag, men det er let skjult af andre sødere ingredienser i saft og smoothies.

I kogte retter

Den varme, lidt krydrede smagsprøve af gurkemeje par godt med hjertelige kogte retter, hvor både pulveret og den friske rod kan bruges. Fin skiver frisk gurkemejerrod og tilsæt den til gryder, supper og stegefries, så den kogte rod bliver spist hele. Hvis du vælger at bruge pulveriseret gurkemeje, giver den sig godt til krydderier til stegte grøntsager og røræg samt marinader til kød. I nogle tilfælde har kokke endda tilsat gurkemeje til dej for at gøre farvet farvet brød med en lille spiciness og en ekstra rigdom.

Som en te

Brug gurkemeje som te er ikke det samme som at tilføje det til juice eller smoothies fordi smagen er meget mere udtalt. Gurkemeje spiciness betyder, at det kan parre godt med andre krydrede urtete, såsom ingefær. For at gøre gurkemeje med kun gurkemeje, tilsæt en 1/2 tsk pulveriseret gurkemeje eller en 1/2 ounce frisk, hakket rod til 8 ounces vand. Lad vandet koge i 10 minutter. Du kan tilføje mælk eller sukker til at smag te, som du vil. Hvis du bruger frisk rod, skal du tæle teen før du drikker.