Liste over fødevarer indeholdende gode bakterier

Når du tænker på bakterier, er dine første tanker måske sygdom og sygdom, men nogle bakterier er nødvendige for menneskers sundhed og kan endda hjælpe med at forebygge sygdom. Disse bakterier er kendt som probiotika. Ordet probiotisk betyder bogstaveligt “for livet”. Disse gode bakterier, der overstiger humane celler 10-1, lever i den menneskelige tarm og er undersøgt for deres immunforstærkende virkninger samt deres evne til at behandle og forebygge diarré og visse tarmrelaterede syndromer, herunder Crohns og IBS. Fødevarer rig på gode bakterier omfatter kefir, yoghurt, miso suppe, kombucha te og fermenterede fødevarer.

kefir

Selvom yoghurt kan være den mest kendte kilde til probiotika, er kefir faktisk en bedre kilde til de sunde bakterier, med tre gange mere probiotiske mængder til stede end yoghurt. Kommer fra det tyrkiske ord, der betyder “god fornemmelse”, er kefir en yoghurtlignende drink fremstillet ved at gærme mælk. National Kefir Association konstaterer, at kefir er en fremragende kilde til protein, fiber og calcium. Ud over at være glutenfri og 99 procent laktosefri, er kefir den ideelle probiotisk-rige drik til dem med laktose- eller mejerimintolerancer.

Yoghurt

Yoghurt, fra et tyrkisk ord, der betyder “at curdle” eller “at tykke”, produceres ved at gærme mælk med mælkesyrebakterier. Forskellige sorter af bakterier kan bruges til at give varierende konsistens og smag til forskellige typer yoghurt. Typisk anvendes mellem to og seks forskellige bakteriestammer. Resultatet er en fortykket, probiotisk-rige mad, der har en længere holdbarhed end mælk.

Miso suppe og Kombucha te

Miso suppe er en japansk skål, der består af tofu og grøntsag bouillon suppe. Ud over at være højt i probiotika er miso suppe også en god kilde til protein, og det er relativt lavt i kalorier. Fremstillet ved fermentering af sød sort te med en flad kultur af gær og bakterier, kendt som “kombucha-svampen”, er kombucha-te en probiotisk rig drik, der ofte fremmes til afgiftning og immunforstærkning ifølge det amerikanske kræftforening.

Fermented Foods

Ligesom yoghurt, kefir, fermenteret soja, der anvendes i miso suppe og gærede svampe, der anvendes i kombucha te, kan andre fødevarer også gæres. Ifølge gæringseksperten Sandor Katz kan fødevarer, som fermenteres af mælkesyrebakterier, betragtes som probiotika. To eksempler på fermenterede grøntsager indbefatter surkål, som er fremstillet ved gærning af kål og syltetøj, der er fremstillet ved gæring af agurker.