Liste over hurtige og langsomme kulhydrater

Når du spiser to fødevarer fra samme makronæringsgruppe, som kulhydrater, fordøjes de ikke nødvendigvis i din krop med samme hastighed. Dette skyldes, at kulhydrater strukturer varierer meget, fra simpelt til komplekst. Jo mere komplekse strukturen af ​​kulhydratet er, desto langsomt fordøjes det og omvendt. Fordøjelseshastigheden bestemmer, om en carb er “hurtig” eller “langsom.

Korn og kornprodukter

Kornprodukter varierer meget i sammensætning og i fordøjelseshastighed, men en simpel måde at differentiere i denne gruppe er mellem raffinerede korn og fuldkorn. Raffinerede korn er blevet meget forarbejdet, hvilket fjerner mange af deres næringsstoffer og meget af deres fiber. Mængden af ​​kostfiber i en føde påvirker dens fordøjelseshastighed, fordi den forsinker bevægelsen af ​​mad gennem fordøjelseskanalen. Fødevarer med mere fiber fordøjes langsommere. Disse omfatter hele korn som brun ris og fuldkornsbrød og pastaer. Hvide brød, ris og pastaer er derimod hurtigt fordøjende kulhydrater.

Frugter, Grøntsager og Bønner

Frugter, grøntsager og bønner er rige kilder til kostfiber, hvilket betyder, at de er langsomme carbs. Selvom frugt indeholder simple kulhydrater som fructose, som din krop fordøjer og absorberer meget hurtigt, indeholder mængden af ​​fiberfrugt kompensation for den komponent. Bønner er også en rig kilde til protein, som fordøjes langsommere end kulhydrater. Deres kulhydrat- og proteinindhold kombineret gør dem til en meget langsom fordøjelseskilde af carbs.

Kager, Cookies og Snack Foods

Kager, kager og snackvarer er normalt lavet af raffinerede korn, der er lav i fiber og derfor fordøjes hurtigt. De har ofte også tilsat sukker, som kroppen fordøjer hurtigt og leverer til blodbanen. Selvom snackvarer såsom kartoffelchips er lavet af en grøntsag, er de meget forarbejdede, hvilket gør dem let fordøjelige af kroppen. Kartofler er også en undtagelse fra vegetabilsk regel, for selv i deres hele form fordøjes de ret hurtigt.

Mælk, ost og yoghurt

Selvom mejeriprodukter ofte er inkluderet i proteinfødegruppen, og også indeholder fedtstoffer, er de en kilde til kulhydrat. Det er dog ikke så nemt at mærke denne gruppe som “hurtig” eller “langsom”. Mejeriprodukter, som frugt, indeholder et simpelt sukker kaldet lactose, som kroppen fordøjer og absorberer hurtigt. Men de indeholder ikke fiber som frugt gør. Sukkerne i mejeriprodukter vil sandsynligvis have mere effekt på blodsukker end dem fra frugt. Mejeriprodukter er dog en god kilde til protein, som hjælper med at bremse fordøjelsen. Når du vælger mejeriprodukter, undgå dem med tilsatte sukkerarter, hvilket gør dem til en mindre næringsrig kilde til carbs.