Mekanismerne af vitamin c (ascorbinsyre)

C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, er et vandopløseligt vitamin, der findes i mange typer frugter og grøntsager, især citrusfrugter som appelsiner og citroner. Sundheds-kosttilskud indeholdende C-vitamin bruges til at behandle en bred vifte af tilstande, lige fra forkølelse til hjertesygdomme. Årsagerne til sundhedsfordelene skyldes flere forskellige mekanismer af vitamin C i din krop. Som med ethvert sundhedstilskud, bør du konsultere din læge, før du tager vitamin C.

C-vitamin har kraftige antioxidantegenskaber, hvilket betyder, at det er i stand til at reducere skader forårsaget af oxiderende kemikalier, såsom frie radikaler. Disse oxiderende kemikalier, der ofte kaldes reaktive oxygenarter eller ROS, er de normale biprodukter af de cellulære reaktioner, der finder sted i din krop. Oxiderende stoffer er meget ustabile og beskadiger dine celler ved at reagere med vigtige molekyler og ændre deres funktion. C-vitamin reducerer denne skade ved direkte binding til oxiderende kemikalier og omdannelse til mindre skadelige molekyler. Reduktion af oxidativ skade kan have mange fordele for din krop, herunder reduktion af kræft og hjertesygdom.

En anden fordel ved C-vitamin er dens involvering i syntetisering af collagen. Kollagen er et af de mest rigelige proteiner i din krop og er en vigtig bestanddel af hud, tænder, brusk, knogler, sener, blodkar, hjerteventiler og mange andre væv. I din krop kræver enzymerne, der driver de biokemiske reaktioner, der syntetiserer collagen, C-vitamin for at fungere ordentligt. Når din krop ikke har nok C-vitamin, kan det ikke gøre nok kollagen, og vævene, der er lavet af collagen, begynder at bryde ned. Denne sammenbrud forårsager mange problemer for din krop, såsom manglende evne til at helbrede hurtigt fra sår.

C-vitamin spiller også en stor rolle i reguleringen af ​​dit immunsystem. Mange typer af immunceller stimuleres af vitamin C, herunder hvide blodlegemer. Disse hvide blodlegemer hjælper din krop til at bekæmpe infektion ved at angribe og dræbe vira og bakterier. C-vitamin kan også øge niveauet af antistoffer i din krop, som er en anden forsvarsmekanisme, som dit immunsystem bruger til at angribe invaderende mikrober.

Din krop har brug for C-vitamin til at gøre flere andre typer vigtige kemikalier. Et eksempel er en kritisk neurotransmitter kaldet norepinephrin, der er nødvendigt for at din hjerne fungerer korrekt og spiller en rolle i regulering af stemninger. Et andet eksempel er et kemikalie kaldet carnitin, der hjælper med at transportere brændstofmolekyler i muskelceller, hvor de kan bruges til at producere energi. C-vitamin er også påkrævet for din lever at nedbryde kolesterol og fjerne det fra din blodstrøm.

Antioxidant Egenskaber

Collagen

Immunfunktion

Andre funktioner